Introduktion om grillning

Last modified date

Doften av grillning är något som många kopplar till sommarminnen. Så fort det börjar att bli behagligt att vistas utomhus efter en lång, kall vinter så invigs våren i många hushåll med att grilla. Men något som är ganska unikt för oss i Sverige är att vi även grillar under vintern. Förutom typisk grillmat kan vi under vintern tillaga mat som till exempel kolbullar över en värmande eld. Enda skillnaden mellan sommargrillning och vintergrillning är att kring vintern är det oftast bara en som sköter grillningen. På sommaren däremot blir grillen en samlingspunkt eftersom det under sommaren är mer behagligt att vistas utomhus och det blir ett mer naturligt sätt för oss att umgås på.

Vad är grillning?

Att värma vår mat över eld är något mänskligheten har gjort sedan vi uppfann elden. Grillning är en sorts metod för att laga mat. Denna metod innebär att man värmer mat i strålvärme, alltså att man håller maten på ungefär en decimeters avstånd från värmekällan som består av brinnande eld och glöd. För att grilla krävs en grill eller en eldstad.

Grill eller eldstad?

En grill är en sorts redskap som används för att steka och värma mat. Grillen består av en behållare som fylls av kol eller briketter. Ungefär en decimeter över kolen finns ett galler. Det är där din mat grillas. För att få upp en eld i en grill krävs det att du har tändvätska och något att tända upp elden med, till exempel en tändare eller tändstickor. Du kan köpa en grill som har en lång hållbarhetstid, men det finns också engångsgrillar som bara kan användas vid ett tillfälle. Engångsgrillar är smidiga att köpa och ta med sig om man ska grilla ute i naturen.

Eldstaden är den äldsta versionen av en grill och har används av människor i hundratusentals år. En eldstad används både för att tillaga mat, men också för att få värme. En eldstad är en uppbyggd anläggning för eld. För att kontrollera eldens spridning brukar man använda stenar för att begränsa elden.

Tänk på miljön!

Det är både roligt, mysigt och framför allt gott att grilla utomhus. Men något som är viktigt att tänka på, särskilt om du grillar ute i naturen är att se till att naturen ska se likadan ut som den gjorde när ni kom till platsen som när ni lämnar dem. Många låter sitt skräp och resterna från grillningen vara kvar i naturen eftersom det kan vara långt till närmsta papperskorg. Därför är det bra att ta med sig påsar ni kan samla ert skräp i för att sedan kasta det när ni kommer till en papperskorg eller återvinningsstation. Tänk också på att släcka elden ordentligt innan ni går så ni inte är med och bidrar till nästa stora skogsbrand.

ivadmin