Om grillning

Så grillar duSå grillar du

ReceptRecept

Introduktion om grillning

Doften av grillning är något som många kopplar till sommarminnen. Så fort det börjar att bli behagligt att vistas utomhus efter en lång, kall vinter så invigs våren i många hushåll med att grilla. Men något som är ganska unikt för oss i Sverige är att vi även grillar under vintern. Förutom typisk grillmat kan vi under vintern tillaga mat som till exempel kolbullar över en värmande eld. Enda skillnaden mellan sommargrillning och vintergrillning är att kring vintern är det oftast bara en som sköter grillningen. På sommaren däremot blir grillen en samlingspunkt eftersom det under sommaren är mer behagligt att vistas utomhus och det blir ett mer naturligt sätt för oss att umgås på.

Vad är grillning?

Att värma vår mat över eld är något mänskligheten har gjort sedan vi uppfann elden. Grillning är en sorts metod för att laga mat. Denna metod innebär att man värmer mat i strålvärme, alltså att man håller maten på ungefär en decimeters avstånd från värmekällan som består av brinnande eld och glöd. För att grilla krävs en grill eller en eldstad.

Grill eller eldstad?

En grill är en sorts redskap som används för att steka och värma mat. Grillen består av en behållare som fylls av kol eller briketter. Ungefär en decimeter över kolen finns ett galler. Det är där din mat grillas. För att få upp en eld i en grill krävs det att du har tändvätska och något att tända upp elden med, till exempel en tändare eller tändstickor. Du kan köpa en grill som har en lång hållbarhetstid, men det finns också engångsgrillar som bara kan användas vid ett tillfälle. Engångsgrillar är smidiga att köpa och ta med sig om man ska grilla ute i naturen.

Eldstaden är den äldsta versionen av en grill och har används av människor i hundratusentals år. En eldstad används både för att tillaga mat, men också för att få värme. En eldstad är en uppbyggd anläggning för eld. För att kontrollera eldens spridning brukar man använda stenar för att begränsa elden.

Tänk på miljön!

Det är både roligt, mysigt och framför allt gott att grilla utomhus. Men något som är viktigt att tänka på, särskilt om du grillar ute i naturen är att se till att naturen ska se likadan ut som den gjorde när ni kom till platsen som när ni lämnar dem. Många låter sitt skräp och resterna från grillningen vara kvar i naturen eftersom det kan vara långt till närmsta papperskorg. Därför är det bra att ta med sig påsar ni kan samla ert skräp i för att sedan kasta det när ni kommer till en papperskorg eller återvinningsstation. Tänk också på att släcka elden ordentligt innan ni går så ni inte är med och bidrar till nästa stora skogsbrand.

Barbecue

Barbecue, eller BBQ som det enkelt kan förkortas, är ett amerikanskt uttryck och sätt för att grilla.

Skillnaden mellan barbecue och grill

Många tror att barbecue och grillning är samma sak. Men faktum är att de skiljer sig lite emellan. Båda är metoder som används för att tillaga mat över eld eller kol. När man grillar använder man strålvärmen för att tillaga maten, medan när man grillar enligt barbecuemetoden använder sig av en indirekt värme under en längre tillagningstid. När man grillar kan man grilla lite vad som helst, en marshmallow, en korv eller ett spett med grönsaker eller halloumi medan barbecue oftast består av kött. När du grillar är din mat ätbar inom ett par minuter, medan barbecue ibland kan kräva timmar av tillagning.

Den mest vanliga versionen av en barbecuegrill består av två delar. Den har en större kammare där du lägger det du ska grilla. Under den kammaren finns ett utrymme för kolen som i sin tur värms upp för att du ska få till glöden som värmer upp din mat. Men du behöver nödvändigtvis inte köpa en barbecuegrill, det går fint att använda en vanlig klotgrill också.

Tillagning

Det som är typiskt för barbecue är att den är kryddad och marinerad innan köttet läggs på grillen. En marinad består av en valfri kryddblandning som du gnider in i köttet. Du kan låta köttet ligga i marinaden och dra om du vill att köttet ska smaka mycket av dina utvalda kryddor. När köttet sedan läggs på grillen kan du pensla köttet med något sorts fett för att det inte ska fastna på gallret. Du kan göra din egen marinad, men det går också att köpa färdiga i butik.

Vad betyder barbecue?

Ordet barbecue kommer från det spanska ordet barbacoa, vilket används för att beskriva tillagningen av kött. Men innan ordet kom till Spanien tror man att det är taget från en ursprungsbefolkning i Karibien som kallas för arawaker där ordet barbecue har sitt första ursprung.

Det man vet med säkerhet är att ordet har använts i spansktalande länder sedan 1500-talet.

Ordet barbecue kan ibland också stavas barbeque och förkortas till BBQ, men det kan bidra till förvirring eftersom BBQ i engelskan också kan vara en förkortning för ”better be quick”, som kan skickas till någon man hoppas ska skynda på.

Olika sorters grillar

För att få en lyckad grillad måltid krävs det en bra grill och en grillmästare. Idag finns det många olika sorters grillar på marknaden och i den här delen går vi igenom dem.

Kolgrill

En kolgrill är en populär sorts grill där man använder träkol för att värma upp grillen och få bränsle på det sättet. Förutom att man i kolgrillar kan använda kol går det bra att använda briketter. Klotgrillen är den vanligaste sorten av kolgrillar. Klotgrillen är precis som namnet redan har berättat en sorts grill som är formad som ett klot. Med dess runda form får värmen en bra cirkulation. En annan sorts kolgrill är engångsgrillen. Engångsgrillen består av ett paket med galler, kol och tändvätska som du tänder på och grillar din mat på. Engångsgrillen är förbrukad efter en användning och du återvinner den när den svalnat av efter användning.

Elgrill

Det här är den sortens grill som är mest vanligt förekommande på balkonger eller uteplatser. Elgrillens stora fördel är att den har snabb uppvärmning eftersom att den likt en spis är utrustad med en värmeslinga som sätts på när du kopplar in grillen i ett eluttag.

Gasolgrill

Gasolgrillen är en annan populär sorts grill. Gasolgrillen använder gasol till värme. Eftersom gasolgrillen, likt elgrillen inte kräver någon kol så blir det inte heller någon aska du behöver ta hand om efteråt. Gasolgrillen och elgrillen är smidiga att använda om du vill laga mat på din grill snabbt men ändå få en vällagad och god mat. Men om du vill åt den där rökiga känslan som endast kan komma från eld är kolgrillen den sorts grill du ska investera i.

Vad behövs för en lyckad grillning?

Det kan kännas som en konst att lyckas med grillningen. Att maten blir bränd eller inte genomgrillad är inte helt ovanligt. I den här delen har vi därför samlat några tips på hur du kan tänka för att få en så lyckad grillning som möjligt.

Övning ger färdighet

Det är precis som ordspråket säger, att övning ger färdighet. Det bästa du kan göra om du vill lära dig att bli en mästare på grillning är att grilla mycket och ofta. Testa olika sorters kött, marinader, grönsaker och ostar för att bemästra grillningen. Ha uppsikt över maten och lägg märke till vad du gör bra så kommer du att lyckas bättre och bättre för varje gång du grillar.

Grilltider

Olika sorters kött har olika långa grilltider. I recept och ibland på förpackningar kan du se hur lång grilltiden är. Fiskkött kan till exempel ha en annan grilltid än nötkött. En annan sak som kan påverka grilltiden är väder och vind. Tänk också på att det tar längre tid för köttet att bli genomgrillat om det inte är upptinat sedan innan.

Förhöj smakerna

Sist men inte minst kan du förhöja smakerna på din grillning. Testa olika marinader, kryddningar, glaze och grilloljor.

Tillbehör till grillning

Grillning är något som är populärt runt om i hela världen. Marknaden för tillbehör som gör din grillning bättre och kan underlätta är stor. I den här delen går vi igenom några redskap som kan vara värda att investera i.

Termometer

En anledning till varför många misslyckas med sin grillning är för att de inte har någon koll på temperaturen i köttet. Därför kan en termometer vara bra att ha till hands för att se när köttet är klart.

Grilltillbehör

Sedan finns det olika grillbestick och tillbehör som underlättar vid din grillning. Ett måste när det kommer till grilltillbehör är en spade. Spaden använder du för att vända på köttet. Det finns också olika tänger som du kan använda för att få ett bättre grepp om köttet och en gaffel du enkelt kan sticka ner i köttet för att få grepp om det eller se om det är färdigt.

Grillborste

När grillningen är slut och grillen har svalnat av brukar gallret vara smutsigt. Då är det bra att använda en grillborste för att få bort den värsta smutsen inför nästa grillning.

Förkläde

Sist men inte minst kan det underlätta att använda ett förkläde för att skydda dina kläder från rök och stänk från grillen.

Grillade maträtter

Internet är en guldgruva när det kommer till att hitta recept på mat som passar bra att laga på grillen. för att du ska få inspiration på mat du kan grilla kommer här några exempel:

Grillat kött

När du söker efter recept på grillad mat kommer det fram massor av recept där köttet är en stor och viktig beståndsdel. Oavsett om du föredrar att grilla kött, fisk eller kyckling så finns det ett flertal olika maträtter du kan laga.

Till nötkött är det klassiskt att servera potatissallad.

Till fisk är det vanligt att servera kokt potatis, sallad eller grillade grönsaker. Grillad sparris till lax är ett exempel.

Till kyckling kan du servera potatis i dess olika former. Kokt, strips eller till exempel klyftpotatis.

Vegetariska alternativ

Eftersom allt fler föredrar vegetariskt och ibland vegansk mat finns det numera möjlighet att grilla de alternativen också. Halloumi är en vanlig och god ost att grilla. Sedan finns det vegetariska eller veganska versioner av till exempel kyckling, korv och hamburgare som går bra att grilla.

Hamburgare och korv

Hamburgare och korv är kanske det mest klassiska man kan grilla. Du kan göra dina egna hamburgare eller köpa färdiga i butik. Korv är också vanligt att grilla.

Grilla grönsaker

Sist men inte minst har vi grönsaker. Den mest klassiska grönsaken som många grillar är majskolven. Med smör och salt kan grönsaken få en riktigt god smak. Andra grönsaker som är goda att grilla och servera till bland annat kycklingen är paprika, aubergine och tomat.

Marinader, glaze och såser

För att ditt kött ska smaka extra gott så finns det olika marinader, glaze-sorter och såser du kan ha till. I den här delen går vi igenom några klassiska marinader, glaze-sorter och såser.

Marinad

En marinad består av en vätska som är blandad med kryddor. Själva vätskan brukar bestå av någon sorts olja, vin, ättika eller citronsaft. I vätskan blandar du de kryddor du vill ha. Det kan vara vanliga kryddor som salt och peppar. Men du kan också använda andra kryddor och örter. När du har blandat din marinad låter du ditt kött, fisk eller kyckling ligga och dra sig i vätskan i ett par timmar.

Glaze

En glaze är en kryddblandning du penslar på ditt kött. Glaze är det engelska ordet för glasyr. En glaze består oftast av en mer trögflytande vätska som till exempel honung tillsammans med citronsyra och valfri kryddblandning. En glaze är därför något mer tjock i sin konsistens i jämförelse med en marinad.

Såser

Sedan finns det många olika sorters såser som du kan ha vid sidan av dina råvaror vid serveringen. En vanlig sås till kött är bearnaisesåsen. Andra såser som är goda till grillat är tsatsiki och aioli.

Om du har frågor går det bra att kontakta oss via formuläret.

Allt du vill veta om grillningAllt du vill veta om grillning

kalle