Allt om härlig grillning!

Att grilla är både populärt och riktigt härligt särskilt på sommaren! Det finns mycket gott som man kan grilla på galler över kol eller lägga på elgrillen. Grillning är nyttigt då man använder mindre fett och maten blir smakrik. När man grillar är det även ett trevligt sätt att interagera socialt med vänner och familj.

Tips för en lyckad kolgrillning

Ska man grilla över glödande kol finns det bra vägledning hur man lär sig grilla med kolgrill för en lyckad grilldag. Om man grillar snabblagade råvaror som korv, tunt kött eller hamburgare, räcker det med ett lager grillkol eller briketter. Grillkol tar slut något fortare, medan briketter brukar räcka lite längre med sin glöd. Nästa steg är att man häller över cirka 1-2 deciliter tändvätska på kolet och låter det dra cirka 10 minuter. Man kan grilla även utan tändvätska och då räcker det med att man fuktar några ark med hushållspapper. För att maten inte ska fastna på gallret ska man alltid pensla lite matolja på grillgallret när kolet eller briketterna har en ljusgrå hinna och glöder fint och man kan börja!

Goda råvaror att grilla

Vad vore en grillning utan en god dryck? Då kan man handla vin online med fina viner från Vinoteket SE som man kan avnjuta med ett gott, grillat kött! Populära köttbitar som bland annat t-benstek, fläskkotletter eller lammracks är mycket gott att grilla! Tycker man om fisk på grillen kan man lägga på en laxsida marinerad i limeskal, citron och honung. Fisk kan lätt gå sönder och då kan man lägga fisken i ett halster, en typ av tvåsidigt galler med handtag för att lägga fisken i och försluta. Något som är riktigt gott att grilla är majskolvar eller spett med champinjoner och grönsaker. En mer smakrik grillning skapas med träflis av ek, hickory, mesquite, pekan, äpple, körsbär, och al. Träfliset blötläggs innan och strös över det glödande kolet.

kalle