Grilla på taklagsfesten

Last modified date

Att hålla en taklagsfest när man har ordnat med nytt tak är en gammal tradition som ursprungligen kommer från Skåne. På den tiden var det vanligt att man tog hjälp av grannar för att bygga tak och när taket var byggt bjöd man till fest som tack. Detta är något som kan göras idag också. Men numera är det vanligt att man anlitar en takläggare som hjälper en att lägga sitt tak. De ska såklart få betalt men det kan vara trevligt att bjuda takläggarna, dina vänner, familj och grannar på fest för att inviga ert nya tak. I det här inlägget får du tips på hur du kan hålla en lyckad taklagsfest.

Mat

Att bjuda på mat i samband med festligheter är trevligt. Om du har bestämt dig för att hålla en taklagsfest kan det vara en bra idé att bjuda på grillad mat. Eftersom taklagsfester sker utomhus kan grillad mat vara det bästa alternativet. Det finns massor av olika maträtter ni kan tillaga på grillen. Allt ifrån kött, kyckling och hamburgare, korv, till halloumi och grönsaker. Förutom att grillad mat nästan alltid är uppskattat så sprider det även en härlig doft på festen som kanske ger takläggarna den sista peppen de behöver för att få klart taket.

Dryck

På en typisk taklagsfest ska det drickas alkohol. Det är vanligt att man bjuder arbetslaget på en kall öl eller en annan dryck i solen för att svalka sig mellan varven. På själva festen kan det också vara trevligt att bjuda på olika drycker. Allt ifrån läsk till olika alkoholdrycker funkar att servera på en taklagsfest. Om ni ska dricka vin kan ni välja vin utifrån vilken mat ni serverar. Om ni till exempel har valt att bjuda på grillat kött kan det vara gott med ett rött vin.

Pynt

Enligt traditionerna så ska det nybyggda taket pyntas med blomsterkransar eller med flaggor. Förutom att ni kan pynta taket kan det också vara trevligt att pynta resten av trädgården. Ni kan köpa dekorationer eller göra era egna. En annan sak som kan höja stämningen är belysning. När det börjar att bli mörkt på kvällen blir det extra stämningsfullt om ni har en mysig belysning. Ni kan köpa utomhusbelysning eller ha levande ljus som man hade förr i världen. En annan tradition är att själva festen hålls vid takbygget. Det kan dock vara svårt beroende på ytan men om möjligheten finns kan det vara roligt att hålla festen vid takbygget.

Musik

När traditionen kring taklagsfester först etablerades så var det vanligt att man spelade musik med hjälp av olika instrument. Några klassiska instrument från den tiden är fiolen och nyckelharpan. Men idag är det inte lika många som håller i spelmanstraditionen och det funkar fint att spela modern musik. Ni kan sätta ihop en spellista med musik ni gillar för att få igång festen ordentligt. När ni väljer musik är det bra att tänka på att musiken ska uppskattas av de flesta på festen, så välj gärna en bra blandning på musik.

kalle