Marinader, glaze och såser

Last modified date

För att ditt kött ska smaka extra gott så finns det olika marinader, glaze-sorter och såser du kan ha till. I den här delen går vi igenom några klassiska marinader, glaze-sorter och såser.

Marinad

En marinad består av en vätska som är blandad med kryddor. Själva vätskan brukar bestå av någon sorts olja, vin, ättika eller citronsaft. I vätskan blandar du de kryddor du vill ha. Det kan vara vanliga kryddor som salt och peppar. Men du kan också använda andra kryddor och örter. När du har blandat din marinad låter du ditt kött, fisk eller kyckling ligga och dra sig i vätskan i ett par timmar.

Glaze

En glaze är en kryddblandning du penslar på ditt kött. Glaze är det engelska ordet för glasyr. En glaze består oftast av en mer trögflytande vätska som till exempel honung tillsammans med citronsyra och valfri kryddblandning. En glaze är därför något mer tjock i sin konsistens i jämförelse med en marinad.

Såser

Sedan finns det många olika sorters såser som du kan ha vid sidan av dina råvaror vid serveringen. En vanlig sås till kött är bearnaisesåsen. Andra såser som är goda till grillat är tsatsiki och aioli.

ivadmin