Välj rätt vin till grillat kött

Det finns få saker som svenskarna är lika duktiga på som att dra fram grillen när vårens strålar börjar värma. När sommaren sedan står utanför dörren är grillsäsongen igång på riktigt. Planerar du att grilla till helgens middag? Då vill du kanske kombinera din mat med ett gott vin!

Att dricka vin till maten är naturligtvis inget måste, men ett gott och väl utvalt vin kan mycket väl höja hela smakupplevelsen. Är det kött som du lägger på grillen behöver du välja ett vin som inte går av för hackor. Här rekommenderar vi vinet amarone, som är ett kraftigt rött vin med smak av körsbär, torkad frukt och russin såväl som vanilj och kaffe!

Rött vin med karaktär är att satsa på

Vad är det då som gör att just rött vin är det bästa valet till grillat kött? Det beror helt enkelt på att röda viner är tyngre och har mer smak än vita eller rosé. Grillat kött smakar mycket och ett vitt vin hade lätt ”gått förlorat” i smakerna från kolen.

Grillat du kyckling eller fisk är röda viner dock inte att rekommendera. Här kan du satsa på ett torrare vitt vin, alternativt ett rosévin med ordentlig kraft. Undvik för lätta och ungdomliga viner och se till att de är ordentligt kylda innan servering.

kalle