Barbecue

Last modified date

Barbecue, eller BBQ som det enkelt kan förkortas, är ett amerikanskt uttryck och sätt för att grilla.

Skillnaden mellan barbecue och grill

Många tror att barbecue och grillning är samma sak. Men faktum är att de skiljer sig lite emellan. Båda är metoder som används för att tillaga mat över eld eller kol. När man grillar använder man strålvärmen för att tillaga maten, medan när man grillar enligt barbecuemetoden använder sig av en indirekt värme under en längre tillagningstid. När man grillar kan man grilla lite vad som helst, en marshmallow, en korv eller ett spett med grönsaker eller halloumi medan barbecue oftast består av kött. När du grillar är din mat ätbar inom ett par minuter, medan barbecue ibland kan kräva timmar av tillagning.

Den mest vanliga versionen av en barbecuegrill består av två delar. Den har en större kammare där du lägger det du ska grilla. Under den kammaren finns ett utrymme för kolen som i sin tur värms upp för att du ska få till glöden som värmer upp din mat. Men du behöver nödvändigtvis inte köpa en barbecuegrill, det går fint att använda en vanlig klotgrill också.

Tillagning

Det som är typiskt för barbecue är att den är kryddad och marinerad innan köttet läggs på grillen. En marinad består av en valfri kryddblandning som du gnider in i köttet. Du kan låta köttet ligga i marinaden och dra om du vill att köttet ska smaka mycket av dina utvalda kryddor. När köttet sedan läggs på grillen kan du pensla köttet med något sorts fett för att det inte ska fastna på gallret. Du kan göra din egen marinad, men det går också att köpa färdiga i butik.

Vad betyder barbecue?

Ordet barbecue kommer från det spanska ordet barbacoa, vilket används för att beskriva tillagningen av kött. Men innan ordet kom till Spanien tror man att det är taget från en ursprungsbefolkning i Karibien som kallas för arawaker där ordet barbecue har sitt första ursprung.

Det man vet med säkerhet är att ordet har använts i spansktalande länder sedan 1500-talet.

Ordet barbecue kan ibland också stavas barbeque och förkortas till BBQ, men det kan bidra till förvirring eftersom BBQ i engelskan också kan vara en förkortning för ”better be quick”, som kan skickas till någon man hoppas ska skynda på.

ivadmin