Är grillmästaren verkligen en mästare?

Last modified date

Nu när sommaren är här innebär det per automatik för många att även grillsäsongen är här. Grillen har sin stadiga plats under sommaren och används frekvent i många hushåll. Många anser sig vara riktiga grillmästare och stoltserar glatt med sin fläskfilé med perfekt yta. Men gör den så kallade grillmästaren verkligen allt rätt framför grillen? Efter att ha läst den här artikeln kommer du kunna granska och poängtera saker som kanske kommer göra grillmästaren lite sur, men i det långa loppet blir han eller hon säkert tacksam.

Det finns mycket gott man kan grilla, allt från kött och fisk till något vegetariskt eller till och med pizza. Visst, en grillad pizza är kanske inte lika god som en pizza man kan köpa på en Pizzeria i Sundsvall, där Pizza Hut kan förse allmänheten med smarriga pizzor med tjocka bottnar. men en grillad pizza ska samtidigt inte underskattas.

Fel man gör vid grillen

Ska man kalla sig grillmästare ska man vara i det närmsta felfri vid grillen. Men det förekommer trots allt en del vanliga fel. Nedan listar vi några:

Rengöra grillen

Det är kanske lätt att grilla, men man kan inte kalla sig grillmästare om man inte vårdar och tar hand om grillen som om det vore ens barn. Det ska inte sitta kvar rester på gallret eller liknande som påverkar framtida måltider.

Grilla med öppet lock

Detta är ett stort no no! Om man har stängt lock så cirkulerar röken och det blir lättare att hålla koll på temperaturen. I tillägg blir maten mer saftig plus att det går snabbare. Så en grillmästare grillar inte med locket öppet, så är det bara!

Använda tändvätska

Detta är inget allvarligt fel, men det bästa är att tända grillen utan tändvätska så att maten inte får den där kemiska touchen som man slipper om man använder andra mer naturliga sätt för att sätta eld på kolet.

Så nu har du ett par saker att vara vaken på nästa gång du blir bjuden på grillat av en grillmästare. Om han eller hon är lite väl kaxig och stolt så kan du gott nämna att det finns förbättringspotential.

kalle