Grillning – en smakrik upplevelse!

Last modified date

Att grilla är både gott och nyttigt! Man kan grilla kött, kyckling, lamm, fisk eller grönsaker. Grillning kan ske både över öppen eld, glödande kol eller på en elgrill. På sommaren är det mycket populärt att grilla och vad är inte härligare än doften av nygrillat en varm sommardag?

Hur man grillar på bästa sätt

Att grilla är en konst och för en perfekt grillad mat finns det bra grilltips för att bli en grillmästare som man bör känna till. Grillar man över kol, finns det både vanligt kol och så kallade briketter. Briketter är sammanpressad kol i form av kuddar som glöder längre. När man grillar över kol, ska man först se till att inte överdosera tändvätska, då kan elden brinna ut för fort. Dock har man kommit fram till att tändvätska är miljöfarligt och kan ge maten en obehaglig bismak. Då kan man undvika tändvätska helt och istället använda matolja indränkt i hushållspapper som är precis lika effektivt som tändvätska.

Smaksättning av trä

Om man vill ha mer rökig smak, kan man använda sig av så kallad rökved och rökflis att lägga i grillen. Rökved eller rökflis, kan bestå av träslag som körsbär, hickory och pekan till kött. Till fisk passar mildare träslag som äpple, al eller bok. När man behöver ved, är en effektiv vedklyv något som man ska skaffa och man kan lätt få mycket ved på kort tid! När man startar att grilla, ska kolet glöda och ett bra tips, är att undvika droppande marinad. Har man för mycket marinad på maten kan lågor flamma upp och bränna det man grillar. Om man grillar med elgrill ska man placera valfritt trä i en så kallad rökpåse eller aluminiumlåda ovanpå en brännare. När träet hettas upp, avger träet en rök som smaksätter maten. I vanlig kolgrill kan man lägga trät direkt med kolen. Grillad mat är något som uppskattas av alla!

kalle